Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ (από το Μαιευτικό τμήμα του Κέντρου Υγείας Παλαιοχωρίου)



Ο μητρικόs θηλασμός, αποκλειστικό προνόμιο κάθε γυναίκας αποτελεί μια λειτουργία απλή και φυσική με μόνο εμπόδιο στην εγκαθίδρυση του τη λαθεμένη πληροφόρηση και τις αντιφατικές συμβουλές. Έγκυρες συμβουλές από ειδικούς (Παιδίατρο η Μαία) θα σας βοηθήσουν να αποβάλετε τους φόβους και τις ανησυχίες σας ώστε να πάρετε τη σωστή απόφαση για εσάς και το μωρό σας γιατί τελικά εσείς θα αποφασίσετε αν θα θηλάσετε η όχι. Η διαδικασία του θηλασμού ξεκινά από το δεύτερο μήνα της εγκυμοσύνης με τη σταδιακή αύξηση του μεγέθους των μαστών και τη μεγέθυνση των θηλών. Αμέσως μετά τη γέννηση και την αποβολή του πλακούντα αρχίζει η παραγωγή του γάλακτος με τη δράση δυο ορμονών, της προλακτίνης και της ωκυτοκίνης, ορμόνες που παράγονται από έναν αδένα του εγκεφάλου, την υπόφυση. Την εντολή για την έναρξη παραγωγής γάλακτος από τους μαστούς τη δίνει το ίδιο το μωρό καθώς θηλάζει. Με το θηλασμό διεγείρονται οι νευρικές απολήξεις των θηλών και ενεργοποιείται ο μηχανισμός παραγωγής και απελευθέρωσης γάλακτος.

ΕΤΣΙ: όσο πιο γρήγορα μετά τον τοκετό και όσο πιο συχνά θηλάζει, τόσο γρηγορότερα έρχεται το πύαρ, πρωτόγαλα, και στη συνέχεια το κανονικό γάλα. Επομένως είναι καθοριστικές οι πρώτες μέρες στο μαιευτήριο. α) Ζητάτε το μωρό δίπλα σας β) Μην επιτρέπετε να δίνουν στο μωρό ενδιάμεσα από τον θηλασμό γάλα εμπορίου.


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΥΑΡ

Το πρώτο γάλα που παίρνει το νεογέννητο. Είναι μικρή ποσότητα γάλακτος με λευκοκίτρινο χρώμα, μοναδικής αξίας εφόσον είναι πλούσιο σε λευκώματα, άλατα και βιταμίνες, ενώ περιέχει λίγο λίπος ώστε να είναι εύπεπτο τις πρώτες ημέρες της ζωής. Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι περιέχει αντισώματα, δηλαδή ουσίες που κάνουν τα μωρά ανθεκτικά στις λοιμώξεις (τις παίρνουν πιο εύκολα). Ακόμα κι αν μια γυναίκα έχει μερικές μόνο σταγόνες πύαρ, είναι ικανή να θηλάσει.

 ΩΡΙΜΟ ΓΑΛΑ

 Από την 3η έως την 7η ημέρα το γάλα γίνεται ώριμο. Άσπρο, λεπτόρρευστο και σε μοναδική αναλογία σε λευκώματα, λίπη, υδατάνθρακες, άλατα, βιταμίνες και αντισώματα.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΘΗΛΑΣΩ

 α) είναι η ιδανικότερη τροφή για το μωρό, πλούσια σε όλα τα απαραίτητα συστατικά για την ανάπτυξή του. β) προφυλάσσει το μωρό από λοιμώξεις, αλλεργικές αντιδράσεις, γαστρεντερικές διαταραχές και βοηθά στη σωστή ανάπτυξη της στοματικής κοιλότητας. γ) είναι οικονομικό, είναι αποστειρωμένο, δεν χρειάζεται προετοιμασία και έτσι δεν κουράζεται η μητέρα δ) βοηθά στο συναισθηματικό δέσιμο της μητέρας με το βρέφος ε) ελαττώνει την πιθανότητα καρκίνου του μαστού της μητέρας.


 ΠΩΣ ΝΑ ΘΗΛΑΣΩ ΣΩΣΤΑ

 α) Φροντίζω το στήθος: το στήθος δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία εφόσον οι αδένες γύρω από τη θηλή εκκρίνουν μια φυσική λιπαντική ουσία που προστατεύει το στήθος από σκασίματα. Αποφεύγω τη χρήση σαπουνιού ή οινοπνεύματος στον καθαρισμό της θηλής. β) Για να πετύχω τη σωστή θέση θηλασμού κρατάω το στήθος με τα τέσσερα δάκτυλα από κάτω και τον αντίχειρα επάνω κοντά στην θηλαία άλω για να πιέζω ελαφρά κατά τη διάρκεια του θηλασμού ώστε να μην κλείνει η μυτούλα του μωρού γ) Επιλέγω τη θέση που εμένα βολεύει καλύτερα ώστε το μωρό μου να παίρνει την περισσότερη δυνατή ποσότητα γάλακτος και να αποφεύγεται ο τραυματισμός της θηλής. δ) Δεν τηρώ αυστηρό ωράριο θηλασμού, το κάθε μωρό έχει το δικό του ωράριο. ε) Η διάρκεια του κάθε θηλασμού δεν χρειάζεται να είναι ορισμένη. Τα περισσότερα βρέφη παίρνουν το 90% του γάλακτος που χρειάζονται τα πρώτα 5 λεπτά. Συνήθως θηλάζουν 10-15 λεπτά. στ) Θηλάζω κάθε φορά από τον ένα μαστό γιατί προς στο τέλος του θηλασμού το γάλα είναι πιο πλούσιο σε λιπαρά και ενέργεια.



 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΑΓΟΥΝ ΤΟ ΘΗΛΑΣΜΟ

 α) Άμεση έναρξη του θηλασμού μετά τον τοκετό και συχνός θηλασμός και από τους δύο μαστούς τις πρώτες μέρες β) Σωστή διατροφή της μητέρας και πρόσληψη επαρκούς ποσότητας υγρών γ) Ψυχική και σωματική ξεκούραση της μητέρας δ) Αποφυγή φαρμάκων που δεν συνιστώνται από τον ιατρό, αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ.

 ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

1. Το μέγεθος του στήθους επηρεάζει την παραγωγή γάλακτος: όχι, η ικανότητα θηλασμού δεν εξαρτάται από το μέγεθος του στήθους.

 2. Με τον θηλασμό θα πέσει το στήθος μου: λάθος, η χαλάρωση του στήθους συμβαίνει από την εγκυμοσύνη και όχι από το θηλασμό.

 3. Ο θηλασμός είναι επώδυνος: μπορεί να συμβεί μόνο αν το βρέφος δεν θηλάζει συχνά και δεν εφαρμόζονται οι αρχές του θηλασμού.

 4. Το μητρικό γάλα δεν είναι επαρκές: λάθος, το μητρικό γάλα είναι απόλυτα προσαρμοσμένο ώστε να προάγει την ομαλή και άριστη ανάπτυξη του βρέφους. Ξένο γάλα μπορεί να δοθεί μόνο σε ειδικό ιατρικό λόγο.

 5. Δεν μπορώ να θηλάσω γιατί έκανα καισαρική τομή: λάθος, η ικανότητα θηλασμού δεν επηρεάζεται από το είδος του τοκετού. Μπορείτε να επιλέξετε την ξαπλωμένη θέση θηλασμού.

 6. Το μωρό μου είναι πρόωρο ή έχει σύνδρομο down και δεν μπορώ να θηλάσω: λάθος, και στις δύο περιπτώσεις το μωρό μπορεί να θηλάσει απλά χρειάζεται περισσότερη υπομονή και χρόνος.

 7. Έχω δίδυμα και δεν φτάνει το γάλα για δύο: λάθος, μπορείτε να θηλάσετε και τα δύο ταυτόχρονα, ένα από κάθε στήθος.

 8. Εργάζομαι και πρέπει να διακόψω το θηλασμό: λάθος, το γάλα μπορεί να εξαχθεί με θήλαστρο και να διατηρηθεί στο ψυγείο (συντήρηση 24 ώρες).

 9. Δεν μπορώ να θηλάσω γιατί δεν θήλασα το πρώτο μου παιδί: λάθος, μπορείς να θηλάσεις το δεύτερο.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ (ΜΑΙΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ)

Επιμέλεια:  Στέλιος Ρήγας

1 σχόλιο:

  1. Συγχαρητήρια στις Μαίες του Κέντρου Υγείας αλλά και στους ΑΝΤΙΛΑΛΟΥΣ για την ενημέρωση που κάνουν στις μητέρες για την χρησιμότητα του μητρικού θηλασμού. ΜΠΡΑΒΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή