Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Η Αρναία τίμησε τον Πολιούχο της Άγιο Στέφανο

Με λαμπρό πανηγυρικό πολυαρχιερατικό συλλείτουργο τιμήθηκε την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015, η μνήμη του Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου, Πολιούχου και προστάτου της αρχοντικής Αρναίας, στον ομώνυμο Ιερό Μητροπολιτικό της Ναό.
Στον Όρθρο και στην μεγαλοπρεπή Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, συλλειτουργούντων των Σεβασμιοτάτων Μητροπολιτών Πατρών κ. Χρυσοστόμου, Φωκίδος κ. Θεοκτίστου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου καθώς και του οικείου Μητροπολίτου Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου, πλαισιουμένων υπό πανοσιολογιωτάτων Αρχιμανδριτών, πρεσβυτέρων και διακόνων.
Η Θεία Λειτουργία, μεταδόθηκε σε απευθείας μετάδοση από τον ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Στον κατάμεστο από πιστούς περικαλλή και ιστορικό Ιερό Ναό, ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος κήρυξε τον θείο λόγο, αναφερόμενος στα ιδιαίτερα γνωρίσματα του Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου, τονίζοντας ότι δεν πρέπει μόνο να τιμάμε και να θυμόμαστε τους Αγίους αλλά και τους μιμούμεθα καθώς με τις πράξεις τους απέδειξαν την ισχυρή τους πίστη στον ένα και αληθινό Θεό και Σωτήρα ημών Ιησού Χριστό.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος προ του ιερού κηρύγματος του Γέροντός του,  εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες του προς τον προεξάρχοντα της πανηγύρεως Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρο, καθώς και στους λοιπούς αγίους Αρχιερείς, τους άρχοντες και ιδιαιτέρως στο φιλόχριστο και ευλογημένο λαό της Αρναίας που κατέκλυσε τον μεγαλόπρεπο Ναό του Αγίου Στεφάνου για την πληθωρική παρουσία τους στο λαμπρό εορτασμό.
Τέλος παρετέθη στο Επισκοπικό Μέγαρο γεύμα από την Ιερά Μητρόπολη στους άρχοντες, τον ιερό κλήρο, τους ιεροψάλτες και τους συνεργάτες της Ιεράς Μητροπόλεως.
Μετά τη Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε λιτανεία της Ιεράς Εικόνος και των ιερών λειψάνων του Αγίου στους κεντρικούς δρόμους της Αρναίας, συνοδεία της Φιλαρμονικής της Αρναίας και πλήθους ευσεβών πιστών από την Αρναία και την ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής.
Τα ιερά ψαλτήρια τίμησαν με την θαυμάσια απόδοση των ύμνων ο πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγ. Στεφάνου Βασίλειος Κοκκαλιάρης, ο λαμπαδάριος Κωνσταντίνος Πνευματικός και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιεροψαλτών  Ιωάννης Κέκερης με τους συνεργάτες τους.
Στις λατρευτικές εκδηλώσεις παρόντες ήταν οι Βουλευτές Χαλκιδικής Γεώργιος Βαγιωνάς και Β' Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Καράογλου (τ. Υπουργός), ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Ιωάννης Γιώργου, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Γεώργιος Ζουμπάς, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Κατερίνα  Ζωγράφου και Στυλιανός Βαλιάνος, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Αρναίας Γιώργος Διαμαντούδης, οι Αντιδήμαρχοι Αργύριος Τσακνής και  Δημήτριος Ψιλιάγκος, ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης ΑΞΤΑΔΑ Ελευθέριος Βαλσαμής, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, τέως Δήμαρχοι, οι διοικητές του Αστυνομικού Τμήματος και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αρναίας με συνεργάτες τους και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.
Romfea.gr


Επιμέλεια ανάρτησης: Στέλιος Ρήγας


Βίντεο από το ¨ΕΡΓΟΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ¨

Φωτογραφίες Στέλιος Ρήγας




Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Ο Μητροπολίτης μας κ. Θεόκλητος ψάλλει τα Κάλαντα με τους γέροντες του Ιδρύματος Αγάπης

Τους γέροντες του Ιδρύματος Αγάπης στην Αρναία ανήμερα των Χριστουγέννων επισκέφθηκε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος.
Μαζί με τις Χριστουγεννιάτικες ευχές του, προσέφερε γλυκά, συνομίλησε μαζί τους, όπως και με το προσωπικό και έψαλλαν όλοι μαζί τα Κάλαντα.

Επιμέλεια ανάρτησης Στέλιος Ρήγας



Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2015

Αρναία – Το Μέλωμα του Χριστού και το κόψιμο του Χριστόψωμου

Το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, είθισται όλες οι οικογένειες της Αρναίας να συγκεντρώνονται γύρω από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, πιστοί στα ήθη και τα έθιμα, για την κοπή του Χριστόψωμου. Το πολύ παλιό αυτό έθιμο εδώ και αρκετά χρόνια η Πολιτιστική και Επιμορφωτική Εταιρεία Αρναίας, το μετέφερε στη κεντρική πλατεία μας, για να διευρύνει την οικογένεια. Για να απολαμβάνουν όμως όλοι το παραπάνω έθιμο τη συγκεκριμένη βραδιά, προηγείται μια διαδικασία που μοιάζει με ιεροτελεστία και ξεκινάει από το πρωί της ημέρας αυτής.

Γιορτινή είναι η ατμόσφαιρα που επικρατεί στο εργαστήριο, όση ώρα χρειάζεται για το φούσκωμα της ζύμης, το φούρνισμα, το ψήσιμο. Αργά το απόγευμα, το Χριστόψωμο και τα καρύδια με το μέλι μεταφέρονται στην κεντρική πλατεία της Αρναίας. Εκεί πλήθος κόσμου περιμένει υπομονετικά, αψηφώντας το κρύο, την τέλεση του εθίμου. 

Η μικτή χορωδία της Αρναίας ξεπροβάλει από τα παραδοσιακά καλντερίμια μας, ψάλλοντας τα κάλαντα ενώ κρατούν όλοι στα χέρια τους αναμμένα φαναράκια. Κατηφορίζουν προς το κέντρο της πλατείας όπου διενεργείτε το έθιμο. Από την άλλη πλευρά ακούγετε η μπάντα μας με Χριστουγεννιάτικες μελωδίες. 
Στη συνέχεια μοιράζεται το Χριστόψωμο και το μέλι με τα καρύδια στον κόσμο. Αλήθεια, πόσο μαγευτικό γίνεται αυτό το έθιμό μας όταν όλοι γινόμαστε μέλη της ίδιας οικογένειας που ετοιμάζεται να δεχθεί το θαύμα της Γέννησης του Χριστού!!!
Πόσο υπεύθυνοι αισθανόμαστε για το χρέος που έχουμε απέναντι στις νεότερες γενιές να τους κληροδοτήσουμε σωστά τις παραδόσεις που με τόση αγάπη μας άφησαν οι πρόγονοί μας!!!



Επιμέλεια ανάρτησης Στέλιος Ρήγας

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Απόλλων Αρναίας – Άκανθος Ιερισσού 3-0

Με την πρώτη του εντός έδρας νίκη  έκλεισε το 2015 ο Απόλλωνας, έως τώρα είχε αρκετές εκτός έδρας. Μετά από μία πολύ καλή εμφάνιση και σαφώς  καλύτερος από την αντίπαλό  του  Άκανθο Ιερισσού, έφυγε νικητής από το Δημοτικό Στάδιο Αρναίας με σκορ 3-0.
Η ομάδα μας είχε τον έλεγχο του αγώνα, ευκαιρίες, δοκάρια και δεν αισθάνθηκε σε κανένα σημείο την απειλή από τον αντίπαλο. Η ήττα αυτή ήταν και η αφορμή να παραιτηθεί ο προπονητής της φιλοξενούμενης ομάδας της Ιερισσού.
Σκόρερ για τον Απόλλωνα ο Γιώργος Μπουλγκουρίδης στο 37΄  πέτυχε το 1-0 και ο Σπαχής τα δύο επόμενα τέρματα στο  48΄ και στο 79΄.
Μετά την διακοπή περίπου 20 ημερών λόγω των εορτών, επόμενος αντίπαλος για την ομάδα της Αρναίας  το Σαββατοκύριακο 9-10 Ιανουαρίου η Νικήτη εκτός έδρας. Ματς με το  οποίο ολοκληρώνεται ο πρώτος  γύρος του πρωταθλήματος της Α΄ κατηγορίας της Ε.Π.Σ. Χαλκιδικής.
Οι συνθέσεις των oμάδων:
ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΡΝΑΙΑΣ:  ΚΑΡΙΜΑΛΗΣ, ΜΠΟΥΛΓΚΟΥΡΙΔΗΣ Λ., (82΄ΤΣΙΟΥΚΑΣ Β.) ΜΤΣΕΝΤΛΙΑΝΙ, ΧΟΤΖΑ, ΤΣΑΜΗΣ,ΠΑΝΑΝΟΣ, ΝΤΙΜΙΤΡΩΦ, ΜΙΧΑΪΛΟΦ, (80΄ΚΑΛΑΪΤΖΗΣ), ΙΒΑΝΟΦ, (65΄ΠΑΤΣΑΤΖΗΣ), ΜΠΟΥΛΓΚΟΥΡΙΔΗΣ Γ., ΣΠΑΧΗΣ.

ΑΚΑΝΘΟΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ: ΠΛΙΟΥΚΑΣ, ΜΠΙΚΑΣ, ΚΑΡΛΑΣ, ΜΠΛΕΣ, ΚΟΜΝΗΝΑΚΗΣ, ΚΑΡΑΣΤΕΡΓΙΟΣ (46΄ΚΕΚΙΟΣ), ΨΥΧΟΓΙΟΣ, ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, ΝΑΟΥΜ (46΄ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ).
Επιμέλεια ανάρτησης Στέλιος Ρήγας

Δείτε τα γκολ και τα καλύτερα στιγμιότυπα του αγώνα.

Η Χριστουγεννιάτικη Γιορτή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Αρναίας

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού σχολείου Αρναίας.
Η βραδιά ξεκίνησε με μια συναρπαστική παράσταση για όλα τα παιδιά, ''Ο Κουκουμπλής''.  Τρία παραμύθια για παιδιά, ιστορίες της γιαγιάς και του παππού, ιστορίες παρμένες από την ελληνική παράδοση από την θεατρική ομάδα «Μικρός Βορράς».
Στη συνεχεία είχαμε τον Magic Show Manolo που παρουσίασε πλούσιο πρόγραμμα γεμάτο θέαμα, γέλιο, ευχάριστη και ανεβασμένη διάθεση που αγκάλιασε τις καρδιές μικρών και μεγάλων.
Στην διάρκεια της εκδήλωσης λειτούργησε Χριστουγεννιάτικο Μπαζάρ που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Αρναίας.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο τ. Δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας και οι Αντιδήμαρχοι Χαράλαμπος Λαζαρίδης και Αργύρης Τσακνής.

Επιμέλεια ανάρτησης Στέλιος Ρήγας



Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Εορτασμός 20 χρόνων Ιδρύματος Αγάπης (1995-2015) – 75 χρόνια ¨ΠΑΝΑΓΟΥΔΑ¨

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου η εκδήλωση, για την συμπλήρωση 20 χρόνων λειτουργίας του Ιδρύματος Αγάπης – Στέγης Γερόντων της Ιεράς μας  Μητροπόλεως και τα 75 χρόνια της Παναγούδας.
Το πρωί τελέστηκαν  Όρθρος – Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου κ. Θεοκλήτου, στον Ιερό Ναό «Παναγίας Ακαθίστου» και Μνημόσυνο των τροφίμων του Ιδρύματος, Ευεργετών και Συνεργατών.
Στη συνέχεια στην αίθουσα του Ιερού Ναού, έλαβε χώρα ομιλία από τον Διευθυντή του Ιδρύματος π. Χρυσόστομο Μαϊδώνη με θέμα: «Η Παναγούδα και το Ίδρυμα Αγάπης», με προβολή εικόνων από την ιστορία της  «Παναγούδας»  και από τη ζωή του Ιδρύματος.  Ακολούθησε η Χορωδία των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων, που με την οδηγία του Ιεροψάλτη Κωνσταντίνου Πνευματικού ερμήνευσαν τραγούδια του τόπου μας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Βουλευτής Χαλκιδικής Γιώργος  Βαγιωνάς, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αρναίας Γιώργος Διαμαντούδης, οι Τοπικοί Σύμβουλοι Γιάννης Πανιώρας και Ευγενία Γιαννούση, ο Διευθυντής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αρναίας, Διευθυντές Σχολείων και αρκετοί φίλοι και συνεργάτες της Στέγης Γερόντων.