Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Η αναβίωση του εθίμου «Κούτσμανους» στην Αρναία

Τρίτη του Πάσχα και σε μία άστατη καιρικά ημέρα, εκατοντάδες ντόπιων και επισκεπτών,  συμμετείχαν στην  αναβίωση του εθίμου  «Κούτσμανους» από την Πολιτιστική και Επιμορφωτική Εταιρεία Αρναίας σε συνεργασία με τον  Ιππικό Σύλλογο  ¨ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ¨. 

Νωρίς το πρωί από την κεντρική πλατεία, ξεκίνησαν δεκάδες ιππείς ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές και φουστανέλες για το ύψωμα του Προφήτη Ηλία, όπου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία και η περιφορά της εικόνας. Μετά το καθιερωμένο κέρασμα, οι ιππείς με τους κατοίκους μετέβησαν στο πεδίο βολής του ¨Κούτσμανου¨ για τον διαγωνισμό σκοποβολής. Στη συνέχεια όλοι οι συμμετέχοντες κατευθύνθηκαν στο  άλσος της Αγίας Παρασκευής, για την πραγματοποίηση της ¨Σουσσαρίτσας¨  (διαγωνισμός πετάγματος κόκκινων αυγών). 

  Ο «Κούτσμανους» είναι έθιμο από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας και η ονομασία του προέρχεται από παραφθορά του ονόματος του Τούρκου Αγά της περιοχής, Κοτσμανλή. Την τρίτη ημέρα του Πάσχα οι άνδρες της Αρναίας φορούσαν τα καλά τους, με τα καριοφίλια και τα άλογα τους και ανηφόριζαν για το ύψωμα του Άη-Λια. Εκεί ανέβαιναν και τα γυναικόπαιδα και οι ιερείς του χωριού. Μετά την πανηγυρική θεία λειτουργία τα παλικάρια με πρόσχημα το έθιμο διαγωνίζονταν στη σκοποβολή με στόχους κόκκινα αυγά. Στη συνέχεια οι πανηγυριώτες κατέβαιναν στο άλσος της Αγίας Παρασκευής όπου συνεχιζόταν το γλέντι.
Επιμέλεια ανάρτησης - φωτογραφίες Στέλιος Ρήγας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου