Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Η εορτή του Αγίου Στεφάνου, πολιούχου της Αρναίας

 Με Βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη γιόρτασε η παραδοσιακή Αρναία τον Πολιούχο της Άγιο Στέφανο, στον ομώνυμο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό.
Την παραμονή στον πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, πλαισιούμενος από πλειάδα Ιερέων τόσο της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, όσο και εξ άλλων Ιερών Μητροπόλεων.
Ομιλητής ήταν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι.Μ. Ιερισσού, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιγνάτιος Ριγανάς, ο οποίος με γλαφυρότητα και παραστατικότητα συνέδεσε το κοσμοσωτήριο γεγονός της Σαρκώσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού με το μαρτύριο και τη μαρτυρία του Αγίου ενδόξου Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου, με πλήθος αναφορών στα υμνολογικά των ημερών της Εκκλησίας κείμενα και στα λόγια των Αγίων Πατέρων.
Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, Τρίτη 27η Δεκεμβρίου 2017, του πανηγυρικού Όρθρου χοροστάτησε και προέστη της πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μιλήτου και Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχιακής και Σταυροπηγιακής Μονής της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λαρίσης και Τυρνάβου κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. ΙΕΡΟΘΕΟΥ και τον κυριάρχου Μητροπολίτου Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ, ο οποίος και προσκάλεσε τους ως άνω Αγίους Αρχιερείς να μετάσχουν στη λαμπρά πανήγυρη. Επίσης στο Ιερό Βήμα παρέστη συμπροσευχόμενος ο Θεοφιλέσατος Επίσκοπος Θεουπόλεως κ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ.
Πλήθος λαού μετείχε των όλων Ιερών Ακολουθιών, με επικεφαλής τον Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής κ. Ιωάννη Γιώργου, τους Βουλευτές Χαλκιδικής κ. Γεώργιο Βαγιωνά και Β΄ Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιο Λαζαρίδη, τους Αντιδημάρχους Αριστοτέλη κ.κ. Αργύρη Τσακνή, Χαράλαμπο  Λαζαρίδη και Ιωάννη Μητροφάνη, τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Αρναίας κ. Γεώργιο Διαμαντούδη, τους Περιφερειακούς Συμβούλους κα. Κατερίνα Ζωγράφου και κ. Στέλιο Βαλιάνο, Δημοτικούς και Τοπικούς Συμβούλους, τον Διοικητή της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών - Αλεξιπτωτιστών Ταξίαρχο κ. Σάββα Κολοκούρη, τον Διοικητή της Δ' Μοίρας Καταδρομών Αντισυνταγματάρχη κ. Δημήτριο Καμπισιούλη, τον Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Χαλκιδικής κ. Μανώλη Τσολάκη, τον Διοικητή του Α.Τ. Αρναίας κ. Γεώργιο Χαϊδευτό, κ.α.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μιλήτου κ. Απόστολος, ο οποίος με εκτεταμένη αναφορά του περιέγραψε την προσωπικότητα και το μαρτύριο του Αγίου Στεφάνου, τονίζοντας ότι ο Άγιος έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση της Εκκλησίας και Την διακόνησε χωρίς όρους και προϋποθέσεις, προσφέροντας το είναι του και τη ζωή του για την ομαλή της πορεία στον κόσμο και τη μετάδοση του σωστικού μηνύματος του Θεανθρώπου Χριστού στο αδαμιαίο γένος. Εντύπωση προξένησε η χαρακτηριστική φρασεολογία του εμπειρότατου ομιλητή, η σχετική με το γεγονός της σωτηρίας που πηγάζει από την Εκκλησία, δηλαδή, αυτό τούτο το Θεανδρικό Αίμα και Σώμα του Χριστού μας: «Η Εκκλησία σώζει, υπογράμμισε ο ομιλητής, ας το καταλάβουμε καλά. Δεν σώζεται η Εκκλησία από ορισμένους που αυτοανακυρήσσονται σε... αυτόκλητους σωτήρες Της!  Αυτό και ψεύδος είναι και θεολογικό ολίσθημα είναι και συνιστά ύβρη τελικά έναντι του Θεού!».
Επακολούθησε μεγαλοπρεπής λιτάνευση της σεπτής Εικόνος και των Ιερών Λειψάνων του Αγίου ανά την πόλη της Αρναίας προς ευλογία του Λαού του Θεού, την οποία λάμπρυνε με τη συμμετοχή της η Μπάντα του Δήμου με μαέστρο τον κ. Βασίλειο Κοκκαλιάρη, καθηγητή Μουσικής και Πρωτοψάλτη του πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού καθώς και άγημα από την 1η Ταξιαρχία Καταδρομών Αλεξιπτωτιστών με έδρα τη Ρεντίνα.
Προ της απολύσεως ο οικείος Ποιμενάρχης κ. Θεόκλητος ευχαρίστησε τον Λαό του Θεού, τους Άρχοντες και τους παρόντες εκπροσώπους των Στρατιωτικών, Αστυνομικών και Πυροσβεστικών Αρχών, ευχόμενος ο Άγιος Στέφανος να ευλογεί τον Τόπο και το Έθνος μας στην δύσκολη πορεία του και στον αγώνα του για έξοδο από τη φοβερή κρίση που το μαστίζει.
Πηγή κειμένου :  www.romfea.gr
Επιμέλεια ανάρτησης, φωτο Στέλιος Ρήγας






















































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου